);

Drieluik: ICT-oplossing vaak ‘vliegende auto’? (1/3)

Drieluik: ICT-oplossing vaak ‘vliegende auto’? (1/3)

Drieluik: ICT-oplossing vaak ‘vliegende auto’? (1/3)

Vliegende auto’s

Iedereen kent ze wel, die aandoenlijke fotootjes uit de 50-er en 60-er jaren van “vliegende auto’s” oftewel auto’s waaraan (opklapbare) vleugels waren gemonteerd en bijvoorbeeld een propellertje op het dak. Prachtig idee natuurlijk, want stel je eens voor dat je auto ook zou kunnen vliegen, dat zou –los van de onbetwiste “cool-factor” – ook enorm handig zijn.

Nu was het juist de praktijk waar dit soort concepten totaal op stukliepen. Zoals zo vaak. Geen gewaagde stelling van mij, want iedereen zal in zijn eigen omgeving of interessesfeer tal van concepten de revue hebben zien passeren die in de praktijk gewoon niet bleken te werken. Of die op zich wel functioneerden, maar waar men uiteindelijk gewoon niet mee werkte.  Valt mijns inziens ook onder de categorie “het werkt niet”.

Even terug naar onze vliegende auto, waar ik mij de volgende horden bij een introductie ervan zou kunnen voorstellen:

  • Techniek (maak zo’n voertuig maar ‘ns werkend, betrouwbaar, betaalbaar)
  • Infrastructuur (je kunt nu nog niet zomaar overal starten en landen bijvoorbeeld)
  • (Verkeers-)veiligheid (bijvoorbeeld niet de bedoeling dat iedereen ongecontroleerd door elkaar gaat vliegen)
  • Gebruiksgemak (als je gewend bent auto te rijden, moet overstap naar dit vliegen niet al te groot zijn)
  • Adoptie door het grote publiek of binnen een specifieke groep van gebruikers (evident, maar uiterst belangrijk, zonder acceptatie/draagvlak geen succes)

Er zullen heus nog wel meer horden c.q. struikelblokken te bedenken zijn, maar dit lijken mij in dit voorbeeld al behoorlijk stevige issues.

Parallellen met ICT

De parallellen met ieders eigen voorbeelden uit eigen praktijk zijn vast niet moeilijk te trekken en –helaas- al zeker niet binnen de ICT-branche; ook hier zal iedereen wel diverse ICT-concepten kennen die ware ICT-oplossingen zouden moeten zijn, maar dat dus in de praktijk niet zijn. Vaak ook nog ondanks hoge investeringen, hoe wrang ook. Zowel kleinere tools als grotere systemen maken hun belofte soms (vaak?) niet waar. Zo blijken ICT-oplossingen toch vliegende auto’s te zijn.

© 2021 Factuurportal