);

Drieluik: “Pdf-factuur is niet écht een eFactuur” (3/3)

Drieluik: “Pdf-factuur is niet écht een eFactuur” (3/3)

Drieluik: “Pdf-factuur is niet écht een eFactuur” (3/3)

Oplossingen met techniek op basis van Pdf-facturen

Op enkele buitenlandse initiatieven (waaronder Groot-Brittannië en Australië) na, zijn er -voor zover ons bekend- op de Nederlandse markt geen aanbieders van eFacturatie actief die zich onderscheiden met Pdf-technologie en zich primair richten op ontvangst en verwerking van readable Pdf-facturen. Factuurportal biedt leveranciers de mogelijkheid om gratis elektronisch te factureren met Pdf-facturen. Dit is de tot nu toe de meest laagdrempelige manier van eFactureren. Een meer dan stevig steuntje in de rug van leveranciers want zij hoeven niets aan hun ICT of processen te veranderen. En dat terwijl ze toch volwaardig kunnen eFactureren met alle voordelen van dien.

eFactureren met Pdf-facturen “Het beste van twee werelden”

Als je alle ruwe factuurinformatie uit een Pdf-factuur weet te extraheren en naar een XML/UBL-factuur weet te vertalen, heb je “Het beste van twee werelden”. Enerzijds laagdrempelig gebruik voor iedereen en anderzijds een formaat dat direct het financiële systeem of de inkoopoplossing in kan.

Oplossingen zonder techniek op basis van Pdf-facturen

Veel aanbieders werken weliswaar digitaal, maar niet volledig elektronisch; zij bieden bijvoorbeeld oplossingen op basis van scan & herken -technologie. Na het scannen van een papieren factuur zal OCR-software proberen de scans (afbeeldingen) correct om te zetten in karakters. Die moeten vervolgens nog juist worden geïnterpreteerd, zodat er voor het financiële systeem of inkoopoplossing een te verwerken factuur ontstaat. Uit eigen ervaring, gesprekken met de klant en onderzoek weten wij dat er in diverse gradaties uitval optreedt, met alle nadelige effecten (kosten, tijd en kwaliteit) van dien.

Wat je ook wel ziet is dat zowel de versturende als ontvangende kant van de eFactuur (XML/UBL factuur) eerst op een bepaald systeem moeten zijn aangesloten. Of moeten zijn ingelogd op een portal waar de facturen kunnen worden ge-upload terwijl andere opties niet worden geboden.

Als je alle acties die de facturerende leverancier zich bij deze methoden moet getroosten bij elkaar optelt, begrijp je ook wel waarom de eFactuur (XML/UBL-factuur) drempelverhogend werkt en met name het MKB nog niet massaal elektronisch factureert.

Bron: Purchasinginsight

© 2021 Factuurportal