);

eFacturatie; vele wegen leiden naar Rome (1/2)

eFacturatie; vele wegen leiden naar Rome (1/2)

eFacturatie; vele wegen leiden naar Rome (1/2)

romeWikipedia: “Elektronisch factureren is het geheel digitaal afhandelen van een factuur.

Simpele, heldere definitie. Als je je vervolgens gaat verdiepen in de praktijk van het eFactureren, dan blijkt “het geheel digitaal afhandelen van een factuur” op vele manieren ingevuld te kunnen worden. Bovendien is het onderscheid tussen de oplossingen vaak verre van simpel en helder te noemen.

Neem nu auto’s, vanuit deze autobranche zijn vaak dankbaar parallellen te trekken.

Elke auto brengt je van A naar B, maar niet elk type auto is gelijk. Prijs, kwaliteit, service, inrichting, type brandstof, accessoires, snelheid, verbruik, ritinformatie, veiligheid, pech-bestendigheid, onderhoudskosten, etc.  Inderdaad, er is erg veel  variatie in automerken, -typen, -uitvoeringen, wat het vergelijk en de keuze er niet gemakkelijker op maakt.

Schrale troost voor alle Hoofden Financiën en Financiële Administraties;

Zo gedifferentieerd als de autobranche is de markt van eFacturatie-oplossingen gelukkig ook weer niet. Maar, de keuze voor het juiste eFacturatie-systeem lijkt vergelijkbaar lastig en op punten misschien nog wel een tikkeltje lastiger omdat deze markt minder inzichtelijk is en de producten en oplossingen minder helder zijn omschreven. We missen nu eenmaal een ANWB of Top Gear in deze markt.

Werkelijke functionaliteiten, prestaties, kosten

Wat leert de praktijk? Wat zijn de wérkelijke prestaties van deze oplossingen?  Wat zijn de werkelijke totale kosten? Sommige leveranciers hebben dit weinig inzichtelijk gemaakt of houden een deel “rekbaar” omdat er nog bijvoorbeeld een hoop extra ICT-werkzaamheden on-site verricht blijken te moeten worden. Ook moet je oppassen geen appels met peren te vergelijken. Een zuivere benchmark is dus cruciaal. Ik ga er gemakshalve maar even vanuit dat de (eigen) eisen ten aanzien van functionaliteiten bekend zijn, maar kan me vergissen.

Er zullen immers nog genoeg geïnteresseerden in eFacturatie-oplossingen zijn die daar onvoldoende over zijn geïnformeerd en daarom niet een optimale keuze kunnen maken. Blind je huisleverancier volgen, valt wat mij betreft hier ook onder.

Inzichtelijkheid

In het tweede van deze blog zal ik als een heuse Ben Woldring (gaslicht.com) de markt voor eFacturatie-oplossingen meer inzichtelijk proberen te maken. De ‘Complete gids elektronisch factureren 2015’ zet ze alvast op een rijtje:

http://www.ictplaza.nl/uploads/efactureren/2015_elektronisch_factureren_inhoudsopgave.pdf

Gratis te downloaden via Softwarepakketten

© 2021 Factuurportal