);

Nederlands bedrijfsleven heeft nog 2 maanden om over te stappen op de e-factuur

Nederlands bedrijfsleven heeft nog 2 maanden om over te stappen op de e-factuur

In een recent verschenen artikel op PlatformElfa werd aangegeven dat het Nederlandse bedrijfsleven nog 2 maanden de tijd heeft om over te stappen op de e-factuur. Tenminste, als het bedrijfsleven nog zaken wil doen met de Nederlandse Rijksoverheid.

Richtlijn e-factureren

Dit artikel gaat in op de richtlijn e-factureren die per 1 januari 2017 van kracht is voor de Rijksoverheid. De richtlijn houdt in dat de Nederlandse Rijksoverheid de facturen per 1 januari 2017 elektronisch gaat verwerken. Bij nieuwe inkoopcontracten wordt het dan ook een harde eis om de factuur op een elektronische manier aan te leveren. Op deze manier wil de Rijksoverheid er voor zorgen dat het bedrijfsleven alvast kan wennen aan de nieuwe manier waarop de facturen aangeleverd moeten worden. Omdat ook de decentrale overheid per november 2018 alleen nog maar e-facturen gaat accepteren.

Kleinere bedrijven worden op een achterstand gezet

Voor de grotere bedrijven is het versturen van de betreffende UBL-berichten geen probleem. De kleinere bedrijven worden echter op een achterstand gezet. Zoals Gerard Bottemanne van GBNED terecht opmerkt in dit artikel op Binnenlands Bestuur:  ‘Er moet namelijk via de infrastructuur van de Rijksoverheid geleverd worden (in UBL-OHNL via Digipoort) of met een omweg via SimplerInvoicing’. En dat is volgens Bottemanne voor veel MKB-bedrijven een brug te ver. ‘Ze beschikken meestal wel over een boekhoudpakket dat prima een UBL-factuur kan aanmaken en mailen aan de ontvanger. Maar de Rijksoverheid accepteert geen UBL-factuur per email. En ook al geen standaard UBL via Digipoort. MKB’ers moeten dan een betaalde tussenoplossing gebruiken of met de hand de factuur opnieuw intoetsen via een portaal van de Rijksoverheid.’

Met bovenstaande opmerking slaat Gerard Bottemanne de spijker op zijn kop. De enorme stimulans die elektronisch factureren krijgt vanuit de Rijksoverheid is logisch, de voordelen hiervan zijn alom bekend. Maar door dit soort maatregelen te nemen wordt onvoldoende rekening gehouden met bedrijven die niet in staat zijn om een dergelijke factuur aan te leveren.

De oplossing

Voor deze (grote) groep bedrijven bestaat echter ook een oplossing. Deze bedrijven kunnen gewoon de PDF-facturen per e-mail aanleveren via Factuurportal. Factuurportal zet de factuur vervolgens om in het juiste formaat. Daarna levert Factuurportal de factuur via het gewenste netwerk – bijvoorbeeld Simplerinvoicing – af bij de overheidsinstantie.

Op deze manier bereikt de overheid zijn doel om de facturen in UBL-formaat te ontvangen. De partijen die hier echter niet direct aan kunnen conformeren kunnen zo, met behulp van Factuurportal, toch nog zaken doen met de overheid.

Omdat Factuurportal in staat is om zowel PDF- als UBL-facturen te ontvangen, fungeert de oplossing zo als voorportaal voor een organisatie. Een organisatie heeft zo geen omkijken meer naar zijn inkomende facturen. De facturen komen allemaal 100% correct en binnen 5 minuten in het financiële-, inkoop- of ERP-systeem terecht. Zo voldoet een organisatie direct aan de EU-richtlijn terwijl er daarnaast geprofiteerd wordt van een grote stroom automatisch verwerkbare facturen.

Benieuwd hoe Factuurportal voor uw organisatie ingezet kan worden? Vraag een demonstratie aan!

© 2021 Factuurportal