);

Optical Character Recognition (OCR): wat is het?

Optical Character Recognition (OCR): wat is het?

Optical Character Recognition (OCR) is een transformatie waarbij uit een afbeelding van een tekst door middel van patroonherkenning de karakters vergeleken worden met de karakters die bekend zijn in de database. Op basis daarvan wordt het karakter gekozen dat het beste past bij het karakter uit de afbeelding. Op die manier kan de informatie die op een afbeelding staat uitgelezen worden en omgezet worden.

Elektronische factuurverwerking door middel van OCR

OCR wordt ook toegepast bij factuurverwerking, in de vorm van een scan- en herkenoplossing. Bij deze techniek worden de inkomende papieren facturen gescand, en vervolgens uitgelezen door middel van de OCR-software in de oplossing. Het grote voordeel van elektronische factuurverwerking door middel van de OCR-software is dat het ook papieren facturen kan verwerken. Het nadeel eraan is de correctheid, die vaak rond de 70-90% ligt. Dit resulteert in fouten in de factuurverwerking die alsnog handmatig gecontroleerd en gecorrigeerd moeten worden.

De OCR-techniek is eigenlijk al niet meer de beste oplossing als het gaat om elektronisch factureren. De alternatieven PDF-conversie en e-factuurnetwerken verwerken de facturen volledig automatisch, sneller en 100% correct. Daarnaast is dit allemaal geregeld in de cloud, waar je voor een scan- en herkenoplossing vaak een hele scanstraat moet aanschaffen.

© 2021 Factuurportal