);

PvdA wil kortere betalingstermijnen

PvdA wil kortere betalingstermijnen

PvdA wil kortere betalingstermijnen

De PvdA wil dat bedrijven en overheden binnen dertig dagen hun rekeningen gaan betalen. Volgens Tweede Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA komt het veel voor dat, vooral grote bedrijven, het midden- en kleinbedrijf lang op hun geld laten wachten. Het grootbedrijf laat zich op deze manier financieren door zijn leveranciers, en zorgen hierdoor dat mkb’ers in de problemen raken door het grotere beslag op het werkkapitaal, dat toch al schaars is. Zo schrijft FD.nl.

Ook andere fracties in de Kamer hebben in het verleden al kritische kanttekeningen geplaatst bij de lange betalingstermijnen in Nederland. Nijboer wil de betalingstermijnen donderdag aan de orde stellen in een overleg met de ministers Dijsselbloem van Financiën en Kamp van Economische Zaken.

Harde afspraken over betalingstermijnen

Nijboer pleit ervoor dat Kamp het betaalgedrag in het bedrijfsleven ter sprake brengt tijdens de krediettop die ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland organiseren met de banken. “Daar moeten harde afspraken worden gemaakt om de betaaltermijnen te verkorten”, zegt hij. De PvdA’er zegt eerst bedrijven de kans te willen geven om sneller te betalen. Als dit niet werkt, dan moeten er wat hem betreft wettelijke bepalingen komen voor betaaltermijnen.

Nederland blijft achter

De gemiddelde termijn, waarop het grootbedrijf en de overheid op dit moment aan hun verplichtingen voldoen, is 41 tot 44 dagen. Maar er zijn ook uitschieters naar drie maanden. Uit een vergelijkend onderzoek naar de betalingstermijnen van bedrijfsleven en overheden in Europa, blijkt dat Nederland achterblijft bij landen als Finland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, maar ook Polen.

Bron: Inkopers-cafe.nl 

© 2021 Factuurportal