SIMPLERINVOICING

Simplerinvoicing is geïnitieerd door de Nederlandse overheid en is een netwerk van Europese e-facturatie leveranciers en financiële softwareleveranciers. Door het bundelen van de krachten, wordt elektronische e-facturatie voor organisaties en ondernemers nu echt eenvoudig en voor iedereen toegankelijk.

De Simplerinvoicing standaard
Om volledig automatisch en elektronisch facturen uit te kunnen wisselen, moet het document ‘leesbaar’ zijn voor elk systeem. Simplerinvoicing heeft een standaard ontwikkeld waar elke participant zich aan committeert.
Simplerinvoicing maakt gebruik van een UBL bestand dat op een gestructureerde manier alle gegevens bevat die op de factuur staan. Iedere klant van Factuurportal kan er voor kiezen om via Simplerinvoicing dat UBL bestand te verwerken.

Factuurportal is volledig gericht op het voor iedere organisatie echt eenvoudig te maken om e-facturatie mogelijk te maken, waarbij het voor leveranciers super eenvoudig, snel en voor iedereen toegankelijk is.
De Simplerinvoicing standaard maakt het daarbij nog eenvoudiger en veiliger. Factuurportal is daarom ook een Simplerinvoicing FULL™ member.
Klanten van Factuurportal hebben altijd automatisch toegang tot het verwerken van e-facturen in de Simplerinvoicing standaard.

——————————————————-

PEPPOL

 

Factuurportal is tevens een Acces Point voor het Peppol netwerk.

PEPPOL (Pan-European Public Procurement Online) is in 2008 opgericht en wordt gebruikt voor het veilig en grensoverschrijdend ontvangen en/of verzenden van facturen en inkooporders tussen bedrijven onderling en Europese Overheden.

Hoe werkt PEPPOL?

Er zijn 3 vereisten om via het PEPPOL-netwerk facturen uit te kunnen wisselen:

 1. PEPPOL Acces Point
  Op PEPPOL werken softwarepartijen en providers van e-facturatie nauw samen om directe uitwisseling van elektronische berichten te realiseren. Om uw organisatie te koppelen aan dit PEPPOL netwerk is een toegangspoort (een PEPPOL Acces Point) voor dit netwerk nodig. Vergelijk dit voor de duidelijkheid met een netwerk voor mobiele telefonie met verschillende providers. De afspraken die tussen deze partijen zijn gemaakt worden in Nederland beheerd door de Stichting Simplerinvoicing, waar verschillende providers bij zijn aangesloten. Via één van deze providers is het mogelijk om e-facturen via het PEPPOL netwerk uit te wisselen. Factuurportal is Full Access Provider voor Simplerinvoicing / Peppol.
 1. PEPPOL ID
  Om facturen te kunnen ontvangen en versturen is een PEPPOL ID nodig. Dit ID wordt bepaald door het eenmalig registreren van je onderneming op PEPPOL. In Nederland is het KvK-nummer het meest gebruikt, en verplicht als registratie op Simplerinvoicing. U kunt daarnaast onder andere ook uw BTW-nummer en uw IBAN nummer registreren als PEPPOL ID.

 2. XML-formaten
  Tot slot worden facturen via het PEPPOL netwerk in vastgestelde XML-formaten uitgewisseld.  In Nederland is de XML variant ‘UBL’ inmiddels het meest gangbare formaat. UBL betekent voluit “Universal Business Language”.  Peppol ondersteundt momenteel de volgende XML-formaten:
  – SI-UBL 1.2
  – SI-UBL 2.0
  – PEPPOL BIS v3
  Veel ERP-systemen en Boekhoudpakketten kunnen inmiddels al UBL facturen genereren.