);

Wat zijn de kosten van elektronische factuurverwerking?

Wat zijn de kosten van elektronische factuurverwerking?

De kosten van elektronische factuurverwerking zijn lager dan die van traditionele (handmatige) factuurverwerking. Hoeveel lager is moeilijk te zeggen en is afhankelijk van de manier waarop u nu facturen verwerkt, en de e-facturatie oplossing waar u voor kiest. Onderstaand geven wij een globale indruk van de kosten voor traditionele factuurverwerking en de kosten voor elektronische factuurverwerking. Onderaan de pagina leest u een beknopte vergelijking tussen beide vormen.

De kosten van traditionele factuurverwerking

De kosten voor handmatige factuurverwerking bestaan voornamelijk uit:

  • Arbeidsuren voor overtypen van factuur
  • Arbeidsuren voor correspondentie met leveranciers
  • Arbeidsuren voor controleren en corrigeren van factuurinformatie
  • Kosten voor het niet halen van de betalingstermijn (aanmaningen)

Er zijn de afgelopen jaren legio aan onderzoeken gedaan naar de kosten voor het verwerken van één factuur. Deze onderzoeken melden verschillende kosten per factuur, uiteenlopend van €5,50 tot tientallen euro’s. Zonde van het geld, zeker wanneer er oplossingen op de markt zijn die de kosten voor de factuurverwerking drastisch terugdringen.

De kosten van elektronische factuurverwerking

De kosten voor elektronische factuurverwerking bestaan voornamelijk uit:

  • Implementatiekosten oplossing
  • Koppeling tussen oplossing en uw systeem

Indien uw organisatie overstapt op een e-facturatie oplossing moet deze geïmplementeerd worden. Vervolgens moet er een werkende koppeling worden gerealiseerd tussen de oplossing en uw systeem. In deze fase worden de kosten gemaakt. Zodra de oplossing eenmaal staat zijn de kosten per verwerkte factuur vele malen lager dan bij traditionele factuurverwerking. Er komen immers geen handmatige handelingen meer aan te pas. Daarnaast is de factuurverwerking niet meer afhankelijk van menselijke handelingen, waardoor de verwerkingstijd van een factuur sneller wordt. Zo mist u geen betalingstermijnen meer.

Wat is de kostenbesparing bij elektronische factuurverwerking?

Uit onderzoek van diverse onafhankelijke onderzoeksbureaus (waaronder Aberdeen Group en Hackett en Gartner) blijkt dat de handmatige afhandeling van een factuur gemiddeld 25 euro kost. Bij een organisatie waarin de factuurverwerking geautomatiseerd is liggen de kosten een stuk lager, namelijk €2,50 per factuur. Dit blijft natuurlijk een algemene schatting, de kosten zijn zeer afhankelijk van de manier waarop de processen in uw organisatie zijn ingericht. Toch benieuwd hoeveel uw organisatie kan besparen? Bereken uw besparing!

© 2021 Factuurportal