Elektronische Factuurverwerking

Elektronische factuurverwerking is het geheel elektronisch laten verlopen van het factuurverwerkingsproces. De factuur komt op een elektronische manier binnen per e-mail, upload of directe koppeling. Vervolgens wordt de informatie van de factuur in het inkoopsysteem van een organisatie gezet en verder afgehandeld.

Mogelijkheden van elektronische factuurverwerking

De manier waarop organisaties de factuurverwerking ingericht hebben is de laatste jaren in rap tempo veranderd. De ‘traditionele’ factuurverwerking: het compleet handmatig verwerken van inkomende facturen, begint een uitgestorven ras te worden. In een tijdperk waarin bedrijven continue doorontwikkelen om de kosten terug te dringen en de winst te verhogen kan ook de factuurverwerking niet achterblijven. Steeds meer organisaties zetten de stap naar een efficiëntere factuurverwerkingsmethode. Hierin zijn grofweg 4 mogelijkheden:

  • Scan- en herkenoplossing
  • PDF-conversie
  • Gebruik van e-factuur netwerken zoals SimplerInvoicing en Peppol
  • Directe koppeling met leveranciers

Voordelen van elektronische factuurverwerking

Elektronische factuurverwerking levert toegevoegde waarde voor een organisatie. Zo wordt er vooral bespaard op tijd en geld, maar wordt er ook een efficiencyslag gemaakt. Afhankelijk van het aantal inkomende facturen per jaar en de manier waarop een bedrijf zijn factuurverwerkingsproces inricht is een besparing van ten minste één FTE (full time employee) al snel gerealiseerd. Daarnaast zorgt elektronische factuurverwerking ook voor:

  • Minder handmatige handelingen
  • Minder fouten in verwerkingsproces
  • Kortere verwerkingstijd
  • Gemakkelijker halen van betalingstermijn
  • Terugdringen van de onnodig hoge hoeveelheid papieren facturen

Is elektronische factuurverwerking iets voor uw organisatie?

E-factureren biedt voordelen voor iedere organisatie, groot en klein. Voor de kleinere organisaties met tientallen tot honderden inkomende facturen per jaar zijn gemakkelijke cloudoplossingen beschikbaar vanaf een paar tientjes per maand. Voor de grotere organisaties met enkele duizenden facturen per jaar zijn er geavanceerde oplossingen op de markt die naast verwerken nog veel verder gaan. Kijk bijvoorbeeld eens naar Factuurportal; volledig automatisch en 100% correcte ontvangst, validatie en verwerking van inkomende PDF- én UBL-facturen, u hoeft ze alleen nog maar te betalen!