Een Peppol Access Point: wat is het precies en wat doet het?

Als u zich bezighoudt met factuurverwerking, heeft u de term 'Peppol' of ‘Peppol Access Point’ waarschijnlijk wel eens horen vallen. In deze blog zullen we u precies uitleggen wat dit inhoudt. Maar voordat we dat doen, vertellen we u eerst iets over het Peppol-netwerk en de voordelen van e-facturatie.

Voordelen van e-facturatie

E-facturatie biedt een aantal voordelen ten opzichte van het traditioneel versturen van facturen per post of per mail (in Pdf). De belangrijkste voordelen zijn:

  • Het is minder foutgevoelig omdat er geen data handmatig hoeft te worden ingevoerd
  • Het kost minder tijd om de factuur in uw administratie te krijgen
  • Er wordt geld bespaard op porti, papier en inkt

Wat is Peppol?

Peppol staat voor ‘Pan-European Public Procurement Online’. Het is een Pan-Europees platform of netwerk voor het veilig en grensoverschrijdend ontvangen en/of verzenden van e-facturen en inkooporders tussen bedrijven onderling en Europese Overheden. Het netwerk is in 2008 opgericht.

Om ervoor te zorgen dat er alleen betrouwbare, bonafide partijen toegang krijgen tot dit netwerk, zijn er in de deelnemende landen certificerende en toezichthoudende instanties die enerzijds het gebruik van e-facturatie (via Peppol) stimuleren, maar er ook op toezien dat er alleen betrouwbare partijen connectie krijgen.

In Nederland werd deze rol vanaf het begin door Stichting SimplerInvoicing uitgevoerd. Vanaf 1 januari 2021 is deze verantwoordelijkheid echter overgenomen door de Nederlandse Peppolautoriteit.

Vereisten voor het gebruik van Peppol

Er zijn drie vereisten om via Peppol een factuur te kunnen versturen:

1. U hebt een connectie met het Peppol netwerk nodig;
2. U moet over een Peppol-ID beschikken waarmee u wordt aangemeld op het Peppol netwerk;
3. De factuur moet in valide XML-format/UBL-format worden verstuurd.

Wat doet een Peppol Access Point?

Een Peppol Access Point is een organisatie die (in Nederland) is goedgekeurd door de Nederlandse Peppolautoriteit en beschikt over een connectie met het Europese Peppol Netwerk.

Via een Peppol Access Provider kunt u e-facturen ontvangen en verzenden via het Peppol netwerk. Zij hebben geïnvesteerd in de connectie, de onderliggende technieken en de benodigde standaarden en protocollen. Door de e-facturatie via een Access Provider te laten lopen, hoeft u deze (aanzienlijke) investeringen niet zelf te doen. Op die manier kunt u toch eenvoudig van de voordelen van e-facturatie gebruik maken!

Factuurportal is Peppol Access Provider

Factuurportal beschikt over een Peppol Access Point. Wij kunnen u ondersteunen met het ontvangen en versturen van uw e-facturen. Als uw administratief systeem niet beschikt over een Peppol-connectie, kunt u toch eenvoudig via onze oplossing e-facturen ontvangen en automatisch in uw systeem inlezen. Hetzelfde geldt voor uitgaande facturen die vanuit uw systeem op een makkelijke manier via onze oplossing (via Peppol) bij uw klant kan worden afgeleverd.

Indien nodig kunnen we u ook ondersteunen bij het omzetten van de te verzenden facturen in het gewenste valide XML/UBL-format. 

Voordelen voor uw leveranciers

En het mooie van onze oplossing is dat u naast de e-facturatie mogelijkheden, ook uw leveranciers de mogelijkheid biedt om facturen in XML of Pdf via de mail toe te sturen. Lang niet elke leverancier is namelijk nu al in staat om e-facturen via Peppol aan te leveren. Gelukkig hoeft dat geen probleem te zijn en zijn wij in staat om alle typen facturen geheel geautomatiseerd te controleren, te verwerken en als e-factuur in te lezen in uw applicaties.

Zo hoeft u dus niks te veranderen in uw systemen en processen om toch de volledige voordelen te kunnen benutten van e-facturatie!

Meer informatie

Wilt u meer weten over Peppol, de verwerking van facturen en over onze cloudoplossing? Of heeft u interesse in een vrijblijvende demo van Factuurportal? Neem contact met ons op.

Wilt u op de hoogte blijven van interessante ontwikkelingen op het gebied van factuurverwerking? Volg ons dan op LinkedIn of abonneert u zich hieronder op onze nieuwsbrief.

Relevante blogs

Op de hoogte blijven van vakgerelateerde informatie?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

WhatsApp met Rob
voor persoonlijk contact